Klima brez zunanje enote

Za nakup klimatske naprave se danes odloča vse več gospodinjstev. Velikokrat pa se zgodi, da montaža split klimatske naprave z ločeno zunanjo in notranjo enoto, ki je danes najpogostejša izbira pri nakupu klimatskih naprav, zaradi različnih razlogov ni mogoča. Takrat je najboljša rešitev klima brez zunanje enote, ki je še posebej primerna za zgradbe, kjer zunanja enota klime ni dovoljena ali zaželena – npr. na spomeniško zaščitenih stavbah –, na stavbah, kjer ni dovolj prostora, ali preprosto zato, ker bi zunanja enota kazila zunanjo podobo objekta. Posebnost klime brez zunanje enote je v tem, da se celoten proces hlajenja oz. ogrevanja vrši v eni sami napravi. Zato spada v skupino monoblok klima naprav z dvema cevema – t. i. dvokanalske klimatske naprave –, skozi kateri poteka izmenjava zraka.

klima brez zunanje enote

Želite neobvezujočo ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Kako deluje klima brez zunanje enote?

Deluje po istem principu kot split klima naprava, le da ima uparjalnik in kondenzator združen v isti enoti. V notranji enoti se nahaja tudi kompresor, zato velja, da so te klimatske naprave nekoliko glasnejše od preostalih, a z napredkom sodobne tehnologije tudi to danes ni več tako velik problem kot v preteklosti. Za delovanje klime brez zunanje enote je potrebno v zid zvrtati dve odprtini s premerom 16 do 20 cm. Skozi eno odprtino klima brez zunanje enote vsrkava zunanji zrak in z njim hladi klimatsko sredstvo, skozi drugo pa izpihuje segreti zrak v zunanjost. Modeli, ki poleg hlajenja omogočajo še gretje, zahtevajo še izvrtanje dodatne odprtine, skozi katero se odvaja kondenz v zunanji prostor. Klimo brez zunanje enote je potrebno namestiti na zunanji zid objekta, ker je za potrebe montaže nujno izvrtati dve luknji, pa so tudi manj primerne za zgradbe z betonskimi zidovi.

Kot vse klimatske naprave tudi klima brez zunanje enote deluje po principu hladilnega kroga, pri katerem klimatski medij oz. hladilni plin v klima napravi v procesu hlajenja spremeni svoje agregatno stanje, pri tem pa odvaja toploto iz prostora v zunanjost. Pri ogrevanju prostorov pa ta proces poteka v obrnjenem vrstnem redu.

Primerjava klime brez zunanje enote z drugimi vrstami klimatskih naprav

Klima brez zunanje enote deluje podobno kot prenosna klima, saj se celoten potek hlajenja odvija v eni sami enoti, vendar je v primerjavi z njo veliko učinkovitejša. Njeno hlajenje je veliko boljše, saj nima cevi, ki mora biti usmerjena skozi odprto okno, da lahko uspešno odvaja zrak iz prostora. Na drugi strani pa je zaradi odsotnosti zunanje enote nekoliko manj učinkovita od najpogostejše klima naprave s split sistemom. Za razliko od prenosne klime klima brez zunanje enote zahteva poseg v zgradbo, a je montaža te klime veliko enostavnejša kot montaža split klime, ki poleg tega še občutno poseže v izgled fasade in zunanje podobe stavbe.

V primerjavi s split klimatsko napravo je prednost klime brez zunanje enote tudi ta, da za njeno montažo ni nujno potreben strokovnjak za klima naprave, temveč jo lahko z nekaj iznajdljivosti opravite tudi sami. Pri spit klimatski napravi je namreč potrebno povezati notranjo in zunanjo enoto klime s cevjo, v kateri je potencialno nevarno klimatsko sredstvo, ki lahko ob uhajanju povzroči okoljske in zdravstvene težave.

Klima brez zunanje enote je na pogled podobna klasični notranji enoti split klima sistema in se lahko pritrdi visoko ali nizko na izbrano steno, pri čemer visoko nameščena klima ne zasede dodatnega bivalnega prostora, enota, ki je nameščena nizko, pa ne zavzame več prostora kot klasičen radiator.

Nasveti pred nakupom klime brez zunanje enote

Klima brez zunanje enote zahteva poseg v steno objekta, kamor bo nameščena, zato pred nakupom razmislite, ali ste resnično pripravljeni v zid izvrtati dve relativno veliki luknji in kaj boste storili z njima, če se odločite klimo kdaj v prihodnosti odstraniti. Pred nakupom preverite material in debelino zidu ter izolacije, saj je od tega odvisno, ali je montaža klima naprave brez zunanje enote sploh mogoča. Preverite tudi, kje v zidu se nahajajo inštalacije za elektriko in ogrevanje in ali je zid, kamor želite namestiti klimo, dovolj trden, da bo lahko nosil težo klimatske naprave, ki znaša od 40 do 50 kg.

Pozanimajte se, ali je v stavbi, kjer živite (če gre za večstanovanjsko stavbo ali najeto stanovanje), sploh dovoljeno vrtanje večjih odprtin, ki so potrebne za montažo klime brez zunanje enote. Zelo pomembno je, da izberete primerno mesto za montažo, zato lahko umestitev klime v manjših prostorih predstavlja resen izziv. Postavite jo na mesto, kjer ne bo pihala direktno na ljudi, na druge izvire toplote ali na druge električne naprave.

Kljub temu da za njeno montažo ni potreben strokovnjak, se pred nakupom posvetujte z njim in si tako zagotovite optimalno mesto za namestitev klime brez zunanje enote.