Nova deljena klimatska naprava? Zunanja enota ne spada kamorkoli!

klima brez zunanje enote

Poznamo več vrst klimatskih naprav, med katerimi so nekatere premične in jih lahko prestavljamo iz prostora v prostor, drugih pa po nameščanju ne moremo več premikati, zato je dobro, da že pred montažo izberemo idealno lokacijo, ki nam bo zagotavljala maksimalen izkoristek in čimmanj motenj. Najpogostejša permanentna izbira je klimatska naprava, ki ima notranjo in zunanjo enoto, ki sta med seboj povezani – imenujemo jo deljena klimatska naprava. Zunanja enota te klimatske naprave je namenjena prenosu toplote iz kondenzatorja v zunanji zrak.

Želite neobvezujočo ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Delovanje split klimatske naprave poteka v štirih fazah, ki jih s skupno besedo poimenujemo hladilni krogotok. Marsikdo misli, da zunanja enota iz zunanjosti vsesava zrak, ki ga nato ohlajenega oddaja v prostor, segretega pa izpihuje, vendar ni povsem tako. Proces se začne v notranji enoti klimatske naprave, kjer ventilator iz prostora vsesava topel zrak. V notranji enoti je uparjalnik, v katerem je hladilno sredstvo pod nizkim tlakom. Ko sprejme toploto iz zraka, se upari, ohlajeni zrak pa ventilator izpiha nazaj v isti prostor. Kompresor s povečanjem tlaka stisne hladilno sredstvo, zaradi povečanega tlaka pa se dvigne tudi njegova temperatura. Zunanja enota split klimatske naprave vsebuje kondenzator, preko katerega se toplota iz hladilnega sredstva prenese na zrak v zunanjosti, pri tem pa se hladilno sredstvo povrne v tekoče agregatno stanje. Hladilni krogotok se zaključi v ekspanzijskem ventilu. Tu se tlak v uparjalniku in tlak hladilnega sredstva izenači, s čimer se temperatura hladilnega sredstva zniža.

Običajno deljena klimatska naprava sestoji iz ene zunanje in ene notranje enote. Posebna vrsta deljenih klimatskih naprav je multisplit klimatska naprava. Zunanja enota je, tako kot pri običajnih split napravah, tudi v tem primeru samo ena, notranjih enot pa je več, kar pomeni, da je tak sistem odličen za hlajenje ali ogrevanje več prostorov. Vsaka notranja enota ima tudi termostat, kar pomeni, da lahko temperaturo nastavljamo v vsakem prostoru posebej.
Če ne želite permanentne rešitve, lahko izberete okensko ali prenosno klimatsko napravo. Prva se, kot pove že njeno ime, namesti na okno tega pa ob uporabi okenske klimatske naprave ne morete uporabljati. Tovrstna klimatska naprava je relativno poceni in omogoča učinkovito hlajenje majhnih prostorov, vendar je precej glasna. Po potrebi jo lahko dokaj enostavno odstranite ali premaknete.

klima-naprava

Še bolj enostavno pa je premikanje pri prenosnih klimatskih napravah. Te so običajno na kolesih, kar pomeni, da jo lahko enostavno potisnete v prostor, kjer jo tisti trenutek najbolj potrebujete. Niso tako močne kot fiksne klimatske naprave, kar pomeni, da lahko z njimi kvečjemu hladite en prostor naenkrat. Vroč zrak izpihujejo skozi cev, ki jo morate speljati skozi odprto okno ali balkonska vrata.
Če se odločite za fiksno klimatsko napravo, je na primer split sistem naprava, pa boste morali že pred nameščanjem dobro premisliti, kje vam bo najbolj koristila.

klima naprave

Kam montirati deljeno klimatsko napravo?

Priporočljivo je, da klimatsko napravo montirate tako, da bo najprej ogrela najbolj vroč prostor, saj ta v poletnih mesecih predstavlja najhujši vir vročine, ki se nato širi po celem domu. S tem najučinkoviteje rešite problem prekomernega segrevanja. Namestiti jo morate vsaj 10 centimetrov od stropa, saj zrak za ohlajanje zajema od zgoraj. Seveda pazite tudi na to, da ob uporabi klimatska naprava ne bo izpihovala mrzlega zraka po ljudeh.

Zunanja in notranja enota med seboj ne smeta biti oddaljeni več kot 20 ali 30 metrov (odvisno od modela). Obe potrebujeta odvod kondenza. Pomemben faktor pri odločanju, kam namestiti klimatsko napravo, je tudi hrup. Med najbolj hrupnimi je prav gotovo prenosna klimatska naprava. Zunanja enota v split klimatski napravi pa poskrbi, da delovanje naprave ni tako hrupno. Hrup pri prenosnih in okenskih klimatskih napravah povzroča dejstvo, da vsi procesi potekajo v eni enoti, čemur se pri split klimatski napravi izognemo. Vseeno ni priporočljivo, da jo montirate v prostore, kjer želite imeti absolutno tišino, na primer v spalnico. Ne glede na to, kako tiha je notranja klimatska naprava, zunanja enota še vedo precej brni – to imejte v mislih, ko montirate zunanjo enoto, in bodite pozorni, da ne bo s svojim brnenjem motila na primer vaših sosedov. Izjemno pomembno je tudi, da je zunanja enota nameščena nekje, kjer je zagotovljen zadosten pretok zraka.
Zunanja enota klimatske naprave oddaja tudi precejšnjo mero vibracij, zato morate biti previdni, da ne dovolite prenosa teh vibracij na fasado, saj lahko to pripelje do poškodb. Prenos vibracij zmanjšajte z namestitvijo na ustrezne nosilne konzole s proti vibracijskimi vložki.

Ne glede na to, kako estetsko moteča in hrupna bi utegnila biti vaša klimatska naprava, zunanja enota ne sodi na podstrešje. Podstrešje se lahko namreč poleti močno segreje in dosega temperature tudi do 50 stopinj Celzija, kar bo močno občutila tudi vaša klimatska naprava; zunanja enota bo v prostor še dodatno oddajala toploto, kar bo pomenilo ogromno porabo energije za slab rezultat. Takšno ravnanje lahko celo skrajša življenjsko dobo klimatske naprave – tako zunanje kot notranje enote.