Klimatske naprave brez zunanje enote in primerjava z drugimi vrstami klim

Poletja so vse bolj vroča in marsikdo ob prihajajočih poletnih mesecih začne razmišljati o nakupu klimatske naprave. Na tržišču jih obstaja kar veliko različnih vrst, vsaka pa ima svoje dobre in slabe lastnosti. Med najbolj zanimivimi so klimatske naprave brez zunanje enote.

Kako izbrati pravo klimatsko napravo brez zunanje enote?

Klimatske naprave brez zunanje enote združujejo videz običajnih oziroma takoimenovanih split sistem klimatskih naprav in dejstvo, da vse delo opravi ena enota. V večini primerov so primerne tako za hlajenje kot za ogrevanje prostorov.
Čeprav tovrstne klimatske naprave nimajo zunanje enote, pa se vseeno montirajo na zid in zahtevajo vrtanje. Skozi dve odprtini, ki sta veliki nekje do 20 centimetrov v premeru, klimatska naprava brez zunanje enote dovaja in odvaja zrak. Njihova cena se giblje nekje med 1000 in 2000 evri.
Klimatske naprave brez zunanje enote delujejo na podoben način kot prenosne klimatske naprave ter klimatske naprave z notranjo in zunanjo enoto. Vase vsrkajo zrak, ki ga ohlajenega nato izpihajo v prostor, vroč zrak pa prostor zapusti skozi izpuh, usmerjen v zunanjost. Proces pa deluje tudi v obratni smeri – hladen zunanji zrak ogrejejo in ga razpihajo po prostoru.

klimatske naprave brez zunanje enote

Želite neobvezujočo ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

 

Kako se klimatske naprave brez zunanje enote primerjajo z drugimi tipi klimatskih naprav?

Kot rečeno ima vsaka vrsta klimatske naprave določene lastnosti, ki jo delajo bolj ali manj primerno za določene uporabnike in situacije. Nobena od lastnosti ni sama po sebi slaba, predstavljajo le kriterije, glede na katere si lahko izberete klimatsko napravo, ki vam bo povsem ustrezala.

Split klimatske naprave imajo notranjo in zunanjo enoto, ki ju je potrebno med seboj povezati. Za to je potrebno znanje strokovnjaka, saj lahko nepravilna montaža ali poškodba povzroči, da začne hladilno sredstvo uhajati v prostor. Posledice tega pa so lahko neprijetne tako za zdravje kot za okolje. Klimatske naprave brez zunanje enote za montažo ne potrebujejo strokovnjakov, tako da je nameščanje cenejše, ravno tako pa zunanja enota ne kazi izgleda zunanjosti vašega doma. So pa klimatske naprave brez zunanje enote energetsko nekoliko manj učinkovite od split modelov.

Tako kot klimatska naprava brez zunanje enote tudi prenosna klimatska naprava vsebuje samo eno enoto. V primerjavi s prenosnimi klimami se klimatske naprave brez zunanje enote ponašajo z višjo energetsko učinkovitostjo. Prenosne klime namreč vroč zrak oddajajo skozi cev, ki jo moramo speljati skozi odprto okno ali vrata, tu pa prihaja do energetskih izgub, saj skozi okno ali vrata vročina prehaja v prostor. Ravno tako ne ustvarjajo podtlaka. Za razliko od prenosne klime pa klime brez zunanje enote ne moremo premikati iz prostora v prostor, saj je fiksno nameščena na steno.

Še ena klimatska naprava, pri kateri vse delo opravi ena enota. Okenske klime se, kot pove že njihovo ime, nameščajo na okna, lahko pa jih tudi prestavljate v različne prostore, kjer pač potrebujete ogrevanje ali hlajenje. Vendar s takšno klimatsko napravo izgubite prezračevalno funkcijo okna, v nižjih nadstropjih pa lahko celo postane enostaven način, da vlomilci najdejo pot v vaš dom. S klimatsko napravo brez zunanje enote boste ohranili uporabnost in integriteto vaših oken.

Centralna klimatska naprava zahteva največji poseg v prostor od vseh naštetih. Medtem ko pri okenski ali prenosni klimi le odprete okno, pri klimatski napravi brez zunanje enote pa v steno zvrtate dve luknji, se centralna klimatska naprava v že obstoječih hišah namešča v cevovode, v novogradnjah pa morate njeno namestitev posebej načrtovati. Seveda pa lahko z njo naenkrat ogrevate oziroma hladite več prostorov, pri klimatski napravi brez zunanje enote pa za namestitev izberete prostor, kjer se največ zadržujete oziroma ki najbolj potrebuje dodatno ogrevanje ali hlajenje.

klimatske naprave brez zunanje enote

Vsaka klimatska naprava torej ustreza določeni bivanjski situaciji, prav vsem modelom pa lahko s pravilno namestitvijo pomagate do večje energetske učinkovitosti. Vaša klimatska naprava bo delovala najbolje, če jo namestite čim višje pod strop, da ogreje oziroma ohladi celoten prostor. Namestite jo nekam, kjer pretok zraka ne bo oviran – slaba lokacija je na primer pri vratih, ki so večino časa odprta, ali za omaro, saj ta ovira pretok zraka. Ravno tako je nikar ne nameščajte v bližino vira toplote. Klimatske naprave brez zunanje enote imajo tako kot drugi modeli vgrajen termostat, ki regulira njihovo delovanje glede na temperaturo v prostoru. Če boste klimatsko napravo namestili na primer v bližino radiatorja, bo ta, ko bo prižgan, oddajal toploto, ki bo zmedla klimatsko napravo in bo prostor dogrevala manj, kot bi bilo potrebno. Ravno tako ni priporočljivo, da jo namestite v bližino štedilnika, saj bo poleti zaradi bližine vira toplote klimatska naprava »mislila«, da je v prostoru bolj vroče, kot je v resnici, in bo zaradi tega poraba energije višja, poleg tega pa se zna zgoditi, da vas bo v preveč ohlajenem prostoru zeblo.