Kondenzacijska prenosna klimatska naprava

Čedalje bolj vroča poletja od nas zahtevajo, da posegamo po sodobni tehnologiji, s katero lahko svoj dom ubranimo pred neprijetno vročino. Kondenzacijska prenosna klimatska naprava je ena od rešitev za hlajenje stanovanja. Vsaka vrsta klimatske naprave spada v določen tip prostora, kjer lahko v celoti izkoristite njeno funkcionalnost. Da bo vaš denar kar najbolje naložen in izkoristek pri hlajenju kar največji, izberite pravo klimatsko napravo za vaš prostor.

kondenzacijska-prenosna-klimatska-naprava

Če hladite majhen prostor, vam ni treba kupovati stenskih klimatskih naprav, saj boste veliko denarja zapravili za napravo, katere potenciala ne boste nikoli v celoti izkoristili. Če iščete cenovno ugodno rešitev za hlajenje različnih majhnih prostorov, potem je odlična rešitev kondenzacijska prenosna (oziroma z drugim imenom mobilna) klimatska naprava. Dejstvo, da je prenosna, pomeni, da jo brez težav prestavljate iz prostora v prostor, tja, kjer jo pač tisti trenutek najbolj potrebujete. Zato tudi ni potrebnega načrtovanja, kam jo boste postavili – za razliko od tako imenovanih deljenih oziroma split klimatskih naprav, ki so fiksne. Običajno imajo prenosne klimatske naprave koleščke, tako da jo lahko v željeni prostor enostavno zapeljete.

Ker lahko cev za odvod vročega zraka pri prenosni klimi preprosto speljete kar skozi balkonska vrata ali skozi okno, vam ne bo treba v steno vrtati ogromnih lukenj. To pomeni, da je kondenzacijska prenosna klimatska naprava primerna tudi za najemniška stanovanja, kjer lastniki ne dovolijo večjih strukturnih posegov v prostor. Montaža stenske klimatske naprave z zunanjo ter eno ali več notranjimi enotami tudi nekaj stane, zato boste z nakupom prenosne klimatske naprave, ki sploh ne zahteva montaže, prihranili tudi na ta način. A nikar ne izberite prenosne klime samo zato, ker je cenejša od ostalih, saj si boste s tem naredili več škode kot koristi in na dolgi rok še večje stroške. Če boste s prenosno klimo poskušali hladiti prevelik prostor, ga, ne glede na to, kako se bo »mučila,« ne bo zmogla zadostno ohladiti, zato jo boste v vsakem primeru slej ko prej morali zamenjati za bolj zmogljivo (in seveda dražjo) klimatsko napravo.

Želite neobvezujočo ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Še namig za postavljanje prenosne klime: Pri prenosni klimatski napravi imate ta »luksuz«, da jo lahko postavite, kamor želite, če le cev seže do oken ali vrat. Zaradi vgrajenega termostata odsvetujemo nameščanje ob vire toplote, saj lahko ti zmedejo napravo, da deluje preveč ali premalo.

Kako deluje kondenzacijska prenosna klima?

Med procesom ohlajevanja kondenzacijska prenosna klimatska naprava pravzaprav jemlje vodo iz zraka. Ste se kdaj vprašali, kam gre ta voda? Zbira se v klimatski napravi, ki jo je potrebno redno prazniti, če ne želimo, da bo sčasoma stala v čisto svojem malem jezercu. Odvisno od stopnje vlage v zraku se vam lahko zgodi, da boste kondenzacijsko posodo v vaši klimatski napravi morali prazniti približno enkrat tedensko pa vse tja do enkrat dnevno. Na bolj sušnih območjih oziroma v času, ko ni veliko vlage v zraku, bo vaša klimatska naprava »proizvedla« približno liter na dan, v času velikih količin vlage v zraku pa se lahko ta številka povzpne tudi na nekaj deset litrov vode na dan.
Načini praznjenja klimatske naprave so različni. Nekatere kondenzacijske prenosne klimatske naprave uporabljajo napredno tehnologijo, po zaslugi katere vam vaše klimatske naprave sploh ne bo treba prazniti, saj naprava upari vodo in jo po cevi odda v zunanjost. Večino tovrstnih naprav pa je še vedno tako ali drugače potrebno na vsake toliko časa izprazniti. Nekateri naprednejši modeli klimatskih naprav imajo tako imenovano »auto off« funkcijo, ki poskrbi, da vam ne bo v primeru polne posode za vodo potrebno brisati luže s tal. Ta funkcija namreč pomeni, da se kondenzacijska prenosna klimatska naprava sama izklopi, ko se rezervoar za vodo napolni.

klima-naprava
klima naprave

Kaj lahko storite z vodo iz klimatske naprave?

Voda postaja čedalje bolj dragocena dobrina in tega se še posebej zavedamo ravno v dneh, ko uporabljamo klimatske naprave – ko pritisne vročina, z njo pride tudi suša in takrat je resnično pomembno, da niti kapljica vode ne gre v nič. Porabite lahko tudi vodo, ki jo v posebej za to namenjeni posodi zbere vaša kondenzacijska prenosna klimatska naprava. Pitje te vode ni priporočljivo, saj ne morete vedeti, kako čista je po tem, ko se je stekla skozi klimatsko napravo, zagotovo pa jo lahko doma uporabite na več načinov. Ker gre pravzaprav za destilirano vodo, jo lahko na primer brez strahu pred vodnim kamnom nalijete v vaš likalnik. Z njo lahko zalijete sobne rastline ali vrt. Če naenkrat potrebujete velike količine vode, lahko vodo iz rezervoarja v klimatski napravi prelivate v večji sod, če imate to možnost, pa lahko že same cevi iz klimatskih naprav speljete na način, da bo voda kapljala po vaših rastlinah. Čeprav morda voda iz klimatske naprave ni dovolj čista za pitje, pa lahko z njo brez težav tudi čistite – na primer vrtno pohištvo, okna, vrata … Z njo lahko operete tudi občutljiva oblačila, ki zahtevajo pranje na roke.

S prenosno klimo lahko poceni in učinkovito ogrevate manjše prostore, dodaten »bonus« pa je destilirana voda, ki jo lahko porabite na več različnih načinov.