Montaža klime

Klimatske naprave so postale nepogrešljiv del našega vsakdana. Poleg tega da učinkovito skrbijo za uravnavanje ustrezne temperature v bivalnih prostorih, so zaslužne tudi za višanje splošne človekove produktivnosti in koncentracije, njegovega počutja, umske in fizične aktivnosti ter krajšanje človekovega odzivnega časa. Za kar najboljši izkoristek vseh možnosti, ki jih ponujajo, je med drugim nujna ustrezno umeščenost klime v prostor in strokovno izvedena montaža klime. Postopek montaže klime je najbolj odvisen od vrste klimatske naprave. Prenosne klime ne potrebujejo montaže in se lahko postavijo kamorkoli, kjer imajo dostop do elektrike. Inverterska klima je najbolj priljubljena za hlajenje stanovanjskih prostorov, a zahteva nekaj več spretnosti pri montaži, prav tako velja za ostale vrste klima naprav, zato je najbolje, da montažo prepustite strokovnjakom.

Izbira primernega mesta montaže klima naprave

Lokacijo za namestitev klime je najbolje izbrati že pred nakupom, saj bo pravilno postavljena klima veliko hitreje in lažje prostor ohladila oz. segrela na želeno temperaturo in za to porabila manj energije. Notranjo enoto klime je najbolje namestiti tako, da bo hladen zrak usmerjala čim višje pod strop ter s tem enakomerno ohlajala prostor. Pretok zraka iz klime mora biti neoviran, saj bo tako hlajenje učinkovitejše, prav tako bo daljša življenjska doba klima naprave. Montaža klime se odsvetuje v bližini virov toplote in tudi v predprostor oz. hodnik, saj ti navadno niso tako vroči, zato se bo klima prej ugasnila in s tem krajšala svojo življenjsko dobo. Notranja enota mora biti nameščena vsaj 1 m od antene, radia, priključkov za televizijo, varnostnega sistema, telefonov in domofonov. Stena, na katero bo nameščena klima, pa mora biti dovolj močna, da bo zdržala njeno težo.

Zunanja enota klime naj bo nameščena tako, da ima zagotovljen ustrezen pretok zraka in da ni moteča, saj med svojim delovanje oddaja tako tresljaje kot druge zvoke. Montaža klime oz. njene zunanje enote tudi ni primerna v zaprti balkon ali na podstrešje, saj je tam poleti veliko bolj vroče kot zunaj.in klima bi delovala v kritičnih pogojih in posledično s slabšim izkoristkom. Zunanja enota naj bo strokovno nameščena na primerne nosilne konzole, opremljene s kvalitetnimi protivibracijskimi podložki, ki bodo preprečili prenašanje vibracij na stene objekta.

montaza klime

Želite neobvezujočo ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Po izbiri lokacije za namestitev klime sledi montaža nosilne plošče za klimo in povezava zunanje in notranje enote z izoliranimi cevmi iz bakra, pri čemer je premer cevi naveden v tehničnih podatkih o klimatski napravi. Sledi izvrtanje luknje za cevovode, s katerimi bosta povezni notranja in zunanja enota klima naprave. Odvod mora biti izveden nagnjeno s prostim padcem za odvajanje kondenčne vode iz obeh enot klime s pomočjo cevi za kondenz s premerom vsaj 16 mm. V primeru da odtok kondenčne vode ni izvedljiv kot prosti padec, se za odvajanje uporabi črpalka. Cev se namesti skozi izvrtano luknjo in poveže obe enoti klima naprave. Naslednji korak, ki ga zahteva montaža klime, je montaža notranje enote na predhodno pritrjeno nosilno ploščo, nato pa sledi še priklop klime na vir napajanja.
Tudi montaža zunanje enote klima naprave zahteva premišljeno odločitev, saj mora biti ta oddaljena od vročih, sončnih in prašnih območij. Vsaj 3 m morata biti oddaljeni tudi televizijska ali radijska antena. Po izbiri lokacije sledi montaža klime na kvalitetne kovinske nosilce, zaščitene proti koroziji.

Marsikdo pomisli tudi, da bi staro klimo enostavno zamenjal z novo in pri tem ohranil napeljavo, vse povezave in že obstoječe inštalacije, a to ni tako enostaven postopek, kot se zdi na prvi pogled. Montaža klime je prilagojena vsakemu posameznemu modelu klime, največkrat se zgodi, da so tudi dimenzije novih enot klima naprave drugačne, kar zahteva premikanje prejšnjih inštalacij, zato se v večini primerov vsa napeljava izvaja na novo.

Najbolje je, da montažo klimatske naprave izvedejo usposobljeni strokovnjaki, saj bo le tako delovanje klime brezhibno in tudi ne bo tveganj za njene poškodbe zaradi nepravilne napeljave ali uporabe. Tako boste lahko kar najbolj varno in učinkovito izkoristili klimatski sistem. Strokovnjaki bodo natančno izvedli vse povezave in priključke in pri tem uporabili ustrezne materiale ter specialne instrumente. Poleg tega so ustrezno usposobljeni, imajo certifikate in so seznanjeni z najnovejšimi informacijami, ki se tičejo montaže klim, med katere zagotovo sodijo inšpekcijski pregledi in dovoljenja za montažo klima. Še eno zagotovilo, če montaža klime poteka pod vodstvom strokovnjaka, je to, da bo veljavna tudi garancija za klima napravo. Poleg tega bo strokovnjak pomagal izbrati ustrezen sistem za vaše potrebe po hlajenju oz. ogrevanju in vam svetoval, kje je najboljša lokacija za namestitev klima naprave, da bo ta optimalno segrela ali ohladila bivalne prostore ter olajšala bivanje v vročih ali hladnih dneh.